Feb 10, 2015

Tinggal satu semester lagi.

Assalamualaikum and hai.

Alhamdulillah, the result is out No repeat paper, thats important for me rather than the pointer. :P So, last semester here it comes . Eh wait, last semester? Time is moving fast, man. I have been going through all the ups and downs throughout my degree time. Alhamdulillah again and again. It is not easy, weh! But, don't ask for the tips, I am not the one. I am a procrastinator, the last-minute person, the-ponteng-kelas all over the time. *I am sorry to all my lectures :P*

The idea to write this post popped up during registering courses for my last semester. So, this is it,

Jadual Semester Lapan



Aku tak pernah bercita-cita pun nak jadi seorang ahli farmasi, seriously aku taktau pun apa itu farmasi, belajar apa, kena buat apa. I know nothing. Allah puts me here. One used to said to me, 'We plan, He plan, Allah is the best planner. In fact, those words are come from Allah in Surah Al-Anfal [8:30]. After SPM, aku apply JPA for PILN (Program Ijazah Luar Negara) ambil kos farmasi in Australia. Australia is my dream place, I kept dreaming about it. Memang aku nak sangat further study dekat sana no matter what course. But, Allah knows the best.

So, after matriculation, aku apply upu and usm. I got both pharmacy in uitm and usm, So, I chose usm sebab dekat dengan rumah. Prinsip aku senang, once dah jauh baik jauh betul, kalau dalam negara, better pilih dekat dari rumah. Before entering usm, I need to go through interview. From what I remember, Prof Zahri, Prof Gam and the other prof asked me, ' Why pharmacy? What is APEX and so on. My another bad experience with interview. I failed. I suck in interview. Gosh! Aku pun merayu la and alhamdulillah here I am in last semester in my bpharm.

Life in usm is not as easy as what I can imagine. I hampir nak tukar kos, memang tekad gila. I love math damn much, then ambil bpharm banyak chemistry and biology. and I hate bio since school. Perasaan nak tukar kos tu lagi strong bila I got D for my microbiology paper in first year, masa itu Allah ja tahu betapa downnya aku sampai aku taknak balik usm kot. But, one of my best friend cakap, 'Hang ada 110k sila la berhenti.' Mana nak cekau duit banyak tu. So, aku pun balik la usm.

Aku ambil KSCP ( Kursus Semester Cuti Panjang) bulan August kot and still tak lepas, I got C-. Dengki betul microbiology dengan aku. Geez. Alhamdulillah, second time ambil KSCP , aku lepas itu pun atas pagar. Haha. Screw you up. Lepas itu, aku pun ubah la cara aku belajar semua, alhamdulillah it works. No more repeat paper. Tapi takyah la tanya pointer aku. Sekeh mau?

Throughout my degree time, result is not something that I can kenang-kenangkan. Dan sebenarnya, jujur aku takda kenangan sangat dekat usm, bila fikir fikir semula what I have done sepanjang empat tahun ni? I am passive, nerdy juga bukan. Aku tak bersosial and most of the time aku choose to be alone. Kesian, orang yang lone ranger ini dikatakan minda tak terbuka. Go daii. Okay tarik balik :P

Nantilah aku cerita apa yang aku dah join dekat usm. Dan aku yakin tak sampai sepuluh pun boleh aku list. So last semester ini, aku berazam nak jadi aktif sikit. :P Pray for me

Adios for now. Adios
Panjang lebarr post kali ini.






1 comment:

  1. Salam singgah, jemput singgah segmen:
    Novel diagnosis, header, top up, vector art, tudung untuk dimenangi...
    http://studioous.blogspot.com/2015/02/1st-segmen-kerjaya-blogger-ipt-by.html

    ReplyDelete